dialekter i Norge – Store norske leksikon
https://snl.no/dialekter_i_NorgeI Norge finner vi mange varianter av norsk talemål som brukes innenfor et geografisk område. Disse kaller vi ulike dialekter. Norge har ikke et offisielt standardtalemål, og det er stor aksept for å bruke dialekt i de aller fleste sammenhenger. Alt i yngre norrøn tid, om lag 1050–1350, var det tydelige dialektforskjeller i Norge.
Bodødialekt – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/BodødialektBodødialekt, også kalt bodømål eller bodøværing, er dialekten i Bodø by i Nordland fylke. Dialekten har utviklet seg fra det tradisjonelle saltenmålet, også kalt «bygdemålet», som er dialekten i distriktet rundt Bodø, men har i nyere tid blitt sterkt påvirket av bokmål. Bygdemålet, som er spesielt
Moldedialekt – Wikipedia
https://nn.wikipedia.org/wiki/MoldedialektMoldedialekt. I Romsdal er det berre ein eigentleg by, Molde, men Åndalsnes har òg bystatus. Hovudforskjellane på romsdalske bygdemål og dialekten i Molde er desse: På bygdene seier dei «då» og «me», medan dei i Molde seier «da» og «vi». Bydialekten har forenkla grammatikk og bøyingsmønster i forhold til bygdemåla.
Saltendialekt – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/SaltendialektDenne artikkelen omhandler dialekten i kommunene i Salten utenom Bodø. For bymålet, se bodødialektSaltendialekt, også kalt saltenmål eller saltværing, er den tradisjonelle dialekten i regionen Salten i Nordland fylke. Det mest karakteristiske trekket ved dialekten er den store delen apokoperte former. Innenfor Salten skiller tradisjonelt Bodø og i noen grad Fauskeseg ut med utpreget bymål…