Dalbre - artsdatabanken.no
https://artsdatabanken.no/Pages/138050Dalbre (BF–4). Fra de høyest beliggende delene av platåbreer og botnbreer strømmer is mot lavereliggende punkter i terrenget. Isstrømmene følger forsenkninger i terrenget og bidrar samtidig til å grave daler dypere og videre. En dalbre (BF–4) er en brestrøm i en dal (Bilde 5, 7).
Begreper fra kap 3 geografi vg1 - Øveark kapittel 3 Ytre ...
https://www.studocu.com/no/document/universitetet-i-oslo/naturgeografi/...Alpine former bratte, høye, unge landformer, tinder, egger, botn, botnbre eroderer, løsmateriale raser ned på breen og fraktes med den ned, skapes skålformet landskap og noen ganger botnsjø i bunden Tinder høy og spiss fjelltopp, tre eller flere botnbreer som erodert seg inn i fjellet og nesten møtt hverandre, bratt ned på sidene Egger tynn fjellrygg som går opp til tinden, ofte ...
Isbre – Wikipedia
https://nn.wikipedia.org/wiki/IsbreEin isbre, eller jøkul, er ein fleirårig masse av snø og is som hovudsakleg ligg på land, og som er i rørsle. Brear kan skildrast som elvar av is: Dei tek til på land og blir dregne mot havet av tyngdekrafta. Ein isbre blir danna ved at det fell meir snø på ein stad enn det smeltar fleire år på rad. Glasiologi er læra om isbrear. Breane er kraftfulle fenomen som tærer på fjell og kan grava ut dalar, fjordar og innsjøar. Isbrear som rekk ut i havet før dei s…
isbre – Store norske leksikon
https://snl.no/isbre29.09.2020 · En isbre er en masse av is dannet ved snøfall og rim, som under tyngdens påvirkning beveger seg langsomt nedover, lik en seig, plastisk masse. I Norge er det om lag 1600 isbreer, med et samlet areal på rundt 2700 kvadratkilometer. Siden begynnelsen av 2000-tallet har de fleste breene i Norge smeltet mye tilbake, hovedsakelig som resultat av varme somre.
Austerdalsbreen – Store norske leksikon
https://snl.no/Austerdalsbreen09.07.2021 · Austerdalsbreen er en dalbre i Luster kommune i Vestland fylke. Breen er åtte kilometer lang og er en sørgående utløper fra Jostedalsbreen. Den faller ned i Austerdalen innerst i Veitastronddalen, og den har tre kjente og ville brefall; Tor, Odin og Loke.Austerdalsbreen hadde brefremstøt på 1990-tallet, men på 2000-tallet har den trukket seg tilbake flere kilometer.