Fett – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/FettAndre betydninger: Fett (tidsskrift)Fett er en spesiell type estere som er bygd opp av alkoholen glyserol og tre fettsyrer. De tre fettsyrene kan være forskjellig bygd slik at fettmolekylene kan bli store og komplekse. I dyr og mennesker er fett i første rekke en energikilde og mesteparten av opplagsnæringen er lagret i fettreservene som finnes i und…
umettet fettsyre - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no/umettet_fettsyreEn umettet fettsyre er en bestanddel av fett som har én eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene. Fettsyren kan mettes ved å tilføre hydrogen. Hydrogen binder seg til hver av karbonatomene som deler en dobbeltbinding, og gjør dermed dobbeltbindingen om til en enkeltbinding. Noen umettede fettsyrer er essensielle, det vil si at de spiller viktige roller i …
Fett – Wikipedia
no.wikipedia.org › wiki › FettFett er det næringsstoffet som har det høyeste energiinnholdet, 38 kJ / g eller 9 kcal/gram. Fett tjener også som varmeisolasjon og støtdemper. I menneskekroppen skiller man gjerne mellom depotfett/fettvev (brunt «babyfett» til oppvarming eller hvitt fett til vanlig energilagring) og intracellulært fett (det fettet som finnes i muskler ...
Fettsyre – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/FettsyreFettsyrer er en av bestanddelene til fett, og tilhører de organiske syrene (karboksylsyrer). Fettsyrer består av lange hydrokarbonkjeder (typisk 12-20 karbon-atomer) med en karboksylgruppe (COOH) i enden. Et fettmolekyl består av tre fettsyrer og ett glyserolmolekyl, satt sammen ved at et vannmolekyl avspaltes for hver fettsyre som «kobles» til glyserolmolekylet. Fett som består av mettede fettsyrer, har en fastere konsistens enn umettet og flerumettet fett, og størkner i kjøleska…
fett - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no/fettFett er en type beslektede kjemiske forbindelser som ofte fungerer som energilager. Fett dannes i cellene hos både dyr og planter. For mennesket og andre dyr er fettet særlig viktig som kilde til energi. I menneskers kosthold er fett den nest viktigste kilden til energi, etter karbohydrater. I tillegg er fett viktig som kilde til essensielle fettsyrer.
Fett – Wikipedia
sv.wikipedia.org › wiki › FettFett består framför allt av triglycerider, som i sin tur är uppbyggda av olika fettsyror. Fettsyrorna delas grovt in i mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. De enkelomättade och fleromättade utgör tillsammans omättade fettsyror. Förutom triglycerider består fettet i maten av fosfolipider och kolesterol, som även kan ...
fett - Store medisinske leksikon
sml.snl.no › fettFettsyrer med ned til fire karbonatomer per molekyl forekommer i enkelte fettstoffer, for eksempel melkefett. I hvert enkelt fettmolekyl er det til hvert glyserolmolekyl bundet tre fettsyremolekyler, hvorav to eller alle tre for det meste er forskjellige. Glyserol med tre fettsyrer bundet til seg kalles triasylglyseroler eller triglyserider.