Bodødialekt – Wikipedia
no.wikipedia.org › wiki › BodødialektBodødialekt, også kalt bodømål eller bodøværing, er dialekten i Bodø by i Nordland fylke. Dialekten har utviklet seg fra det tradisjonelle saltenmålet, også kalt «bygdemålet», som er dialekten i distriktet rundt Bodø, men har i nyere tid blitt sterkt påvirket av bokmål . Bygdemålet, som er spesielt kjent for sine apokopeformer ...
Tromsø- vs. Bodø-dialekt - VGD
vgd.no › t › SpråkJeg hadde særemne om dialekter på videregående, og da sammenlignet vi forskjellene mellom "gammel" Tromsødialekt og "ny". Den nye er altså det ungdommer og unge voksne snakker, den gamle er det eldre folk snakker. Det var ganske store forskjeller. Båill brukes av de eldre, gjerne menn. Det er også de som sier vajnn, dajnse, kain, mainn osv.
dialekter i Norge – Store norske leksikon
snl.no › dialekter_i_Norgedialekter i Norge. Tonegangen i norske dialekter. Det gjelder forskjellig uttale av ord som senga, døra, bygda og andre. Vestnorsk har i slike ord høy tone først i ordet, og tonen faller deretter mot slutten av ordet (kalt høytonedialekter). Østnorsk har lav tone først i ordet, og tonen stiger mot slutten av ordet (kalt lavtonedialekter).
dialekter i Bergen – Store norske leksikon
snl.no › dialekter_i_BergenBergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten. Preteritum av a-verbene har endelsen –æt: kastæt, fraktæt og så videre.