ideologi – Store norske leksikon
https://snl.no/ideologi30.12.2021 · Ideologi betyr idésystem, grunnsyn eller samfunnssyn. Ideologi er blitt brukt i flere betydninger: som en nøytral beskrivelse av sosialt forklarende systemer som en positiv betegnelse for ordnende og motiverende ideer som et samfunn er avhengig av negativt som interessebestemte og virkelighetsfordreiende kollektive oppfatninger Sosialisme og liberalisme …
kommunisme – Store norske leksikon
https://snl.no/kommunismeKommunisme brukes til å beskrive både en politisk ideologi som springer ut av en sosialistisk tradisjon, og den politiske praksisen under regimer som er blitt betegnet som kommunistiske, slik som i Sovjetunionen, Nord-Korea og på Cuba. Det finnes ingen enhetlig kommunistisk ideologi. Det er likevel mulig å peke på noen felles grunnleggende tanker som kretser rundt menneskets …
feminisme – Store norske leksikon
https://snl.no/feminisme07.11.2021 · Feminisme er en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk, og akademisk virksomhet som handler om frihet, likestilling og rettferdighet for alle, uavhengig av kjønn. Selve ordet feminisme kommer opprinnelig fra det latinske ordet feminia, som betyr kvinne. Feminismen har flere ideologiske retninger, men felles står målsetninger om at menn og …
totalitarisme – Store norske leksikon
https://snl.no/totalitarisme17.07.2020 · Totalitarisme, totalitarianisme eller totalitært regime er en betegnelse på politiske systemer hvor myndighetene i prinsippet kontrollerer all aktivitet i samfunnet, selv den som foregår i familien. Totalitarisme innebærer at den offentlige sfæren er total, og at det ikke finnes noen legitim privatsfære. Det motsatte av totalitarisme, det vil si fullt fravær av styring og …
nazisme – Store norske leksikon
https://snl.no/nazismeNazisme, nasjonalsosialisme, er en politisk ideologi som oppstod i Tyskland etter første verdenskrig, parallelt med fascismens fremvekst i Italia. Nasjonalsosialismen bygde på politiske strømninger som gjorde seg gjeldende i Østerrike og Tyskland omkring 1900, spesielt den ultranasjonalistiske völkisch-tenkningen. Hovedtrekkene i ideologien var en aggressiv, …