Samene – et urfolk | Skolerom.no
https://skolerom.no/undervisning/samene-et-urfolk-2Sameland – Sápmi. Området fra Hedmark i sør til Finnmark i nord, samt deler av Russland i nord, kalles av samene Sápmi. En folkegruppe bosatte seg i dette området for over 10 000 år siden. Det er den eldste bosettingen i Norge. I dette området kunne menneskene leve av jakt og fiske. Kulturen og levemåten som utviklet seg, kalles samisk.
samer – Store norske leksikon
https://snl.no/samer22.10.2021 · Samene er et urfolk som har sine tradisjonelle bosettingsområder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Landområdet som samefolket tradisjonelt bebor kalles Sápmi. Den samiske befolkningen bor spredt i alle de land som har delt Sápmi mellom seg, både i og utenfor det tradisjonelle bosettingsområdet. Man anser vanligvis at de fleste samer bor i nordre …
samer – Store norske leksikon
snl.no › samerEn del av den gamle samiske religionen bestod i å gi offergaver, blant annet til steinguder (sieiddit). Bildet viser en av disse, Akkanjarg-stabba (Stalloen) ved Kvalsundet, sørøst for Hammerfest. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007. Akkanjarg-stabba.
Sameland – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/Sameland«Lappland» omdirigerer hit. Se også Lappland (andre betydninger). Sameland, eller Sápmi, (nordsamisk: Sápmi, lulesamisk: Sábme eller Sámeednam, sørsamisk: Saepmie, umesamisk: Sábmie, skoltesamisk: Sääʹmjânnam) er den tradisjonelle betegnelsen på samenes nasjon. Sápmi ligger i
iSikte - Sápmi (Sameland) – Apper på Google Play
play.google.com › store › appsSe hva som er i nærheten av deg hvor du reiser i Sameland: Fjell, sjøer, steder, bygninger, øyer, holmer og skjær, m.m. Du trenger ikke engang å være i nærheten av Sameland: Du kan manuelt angi posisjonen til et sted i Sameland og late som du er der. Velg om du vil se steder i nærheten, eller kjente byer fra hele verden.
Sameland – Wikipedia
no.wikipedia.org › wiki › SamelandSameland har rike naturressurser - med et dyreliv av rein, ulv og bjørn i tillegg til et rikt fiske i sjø og elver. Det er også påvist forekomster av verdifulle mineraler: jernmalm på svensk side, gull på finsk side, kobber på norsk side, og nikkel og apatitt på russisk side.
Sápmi – Store norske leksikon
snl.no › SápmiStore norske leksikon. Sápmi er den tradisjonelle betegnelsen på samenes historiske bosetningsområde. På norsk heter området Sameland, på nordsamisk Sápmi, på lulesamisk Sámeednam eller Sábme og på sørsamisk Saepmie. Sápmi har ingen formelle grenser, men det er vanlig å ta med Nord-Norge, Trøndelag og noen områder direkte sør ...
samenes historie – Store norske leksikon
https://snl.no/samenes_historie05.01.2021 · Det finnes flere teorier om samefolkets opphav, hvor de er kommet fra og hvilke folkegrupper de eventuelt er i slekt med. Gamle samiske myter forteller om lange vandringer før samene endelig kom fram til det landet som de i dag kaller Sápmi eller Sámiid eanan. De eldste av disse mytene slutter med den tiden da samene begynte å tro på den sjamanistiske …
Sápmi – Store norske leksikon
https://snl.no/Sápmi28.01.2021 · Sápmi er den tradisjonelle betegnelsen på samenes historiske bosetningsområde. På norsk heter området Sameland, på nordsamisk Sápmi, på lulesamisk Sámeednam eller Sábme og på sørsamisk Saepmie. Sápmi har ingen formelle grenser, men det er vanlig å ta med Nord-Norge, Trøndelag og noen områder direkte sør for Trøndelag (især Trollheimen og Femundsmarka …
Sameland – Wikipedia
https://nn.wikipedia.org/wiki/SamelandSameland (nordsamisk: Sápmi eller Sámeednan, historisk òg kalla Lappland) er namnet på dei tradisjonelle leveområda til samane. Samane har leveområda sine i fire land: Noreg, Sverige, Finland og Russland. Sameland strekkjer seg frå Kolahalvøya i nordaust til Engerdal i Hedmark og Idre i Midt-Sverige i sørvest. Området blir på samisk kalla Sápmi, Sábme eller Saemie.
Sameland – Wikipedia
nn.wikipedia.org › wiki › SamelandSameland (nordsamisk: Sápmi eller Sámeednan, historisk òg kalla Lappland) er namnet på dei tradisjonelle leveområda til samane. Samane har leveområda sine i fire land: Noreg, Sverige, Finland og Russland. Sameland strekkjer seg frå Kolahalvøya i nordaust til Engerdal i Hedmark og Idre i Midt-Sverige i sørvest.