middelhavskosthold – Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no/middelhavskostholdMiddelhavskosthold er kosthold basert på et høyt inntak av vegetabilske, friske råvarer, hovedsakelig bladgrønnsaker, rotfrukter, friske frukter og bær, friske urter og nøtter. Det serveres mindre porsjoner av kjøtt, fisk, egg og ost til måltidene. Kaldpresset olje fra oliven er den viktigste fettkilden, noe som gjør kostholdet rikt på enumettet fett og lavt på mettet fett.
ernæring – Store medisinske leksikon - sml.snl.no
https://sml.snl.no/ernæringErnæring er mat- og drikkevarer som utgjør folks føde. Ernæring omfatter behovet for energi og næringsstoffer og hvordan næringsstoffene fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i celler og organismer. I praksis brukes ernæring om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse hos mennesker. I dag kjenner vi til om lag 50 forskjellige …
norsk mat og matkultur - Store norske leksikon
https://snl.no/norsk_mat_og_matkultur12.07.2021 · Norsk mat og matkultur bærer preg av vårt marginale jordbruk og tøffe klima. Råvarene har vært tilgjengelige i relativt korte sesonger og ofte i store mengder, slik som under torskefisket, sildefisket, innhøstingen av korn, opptak av poteter og slaktingen av dyr. Behovet for å konservere råvarer mens de er i sesong, slik at de rekker til et helt års forbruk, er grunnlaget …
Sunt kosthold - NHI.no
https://nhi.no/kosthold/ernaring/sunt-kostholdSunt kosthold. Å ha et sunt kosthold er et mål for oss alle, men det er spesielt viktig for personer som har risikotilstander som diabetes type 2, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Et sunt kosthold skal dekke behovene våre for næringsstoffer, sikre god regulering av blodsukkeret, og bidra til at vi kan unngå overvekt. Sist revidert: 14 ...
mat og helse - Store norske leksikon
https://snl.no/mat_og_helse07.01.2022 · Mat og helse er et fag i grunnskolen og i grunnskolelærerutdanningene. Faget skal utvikle elevenes forståelse av kosthold og helse, bærekraftig matforbruk og matkultur. Praktisk matlaging og måltider har en sentral plass i faget. Mat og helse er et lite, men populært fag. Elever skal møte mat- og helsefaget i 197 timer i løpet av barne- og ungdomsskolen.
kosthold - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no/kostholdKosthold er forbruket av matvarer over en viss periode. Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. For å opprettholde normal kroppsfunksjon er det nødvendig med et tilstrekkelig …
kosthold – Store medisinske leksikon - sml.snl.no
https://sml.snl.no/kosthold/?amp=120.02.2022 · Kosthold er forbruket av matvarer over en viss periode. Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. For å opprettholde normal kroppsfunksjon er det nødvendig med et …
veganisme - Store norske leksikon
https://snl.no/veganismeVeganisme er en filosofi og et livssyn basert på at man i størst mulig grad unngår å utnytte, skade eller gjøre vold på andre levende vesener. En veganer spiser kun plantekost og unngår alle former for matvarer av animalsk opprinnelse. Dette inkluderer blant annet kjøtt, fisk, skalldyr, egg, melk, honning og produkter der disse inngår.
kolesterol - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no/kolesterolKolesterol er en organisk forbindelse med mange viktige funksjoner, blant annet som bestanddel i cellenes membraner, som ledd i transport av fettsyrer i blodet og som forstadium til steroidhormoner. Kolesterol hører til fettstoffene, lipidene, og har et såkalt steroidskjelett (steroider) i sin kjemiske struktur. Kolesterol finnes mange steder i dyre- og …