Du lette etter:

kosthold snl

middelhavskosthold – Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no/middelhavskosthold
Middelhavskosthold er kosthold basert på et høyt inntak av vegetabilske, friske råvarer, hovedsakelig bladgrønnsaker, rotfrukter, friske frukter og bær, friske urter og nøtter. Det serveres mindre porsjoner av kjøtt, fisk, egg og ost til måltidene. Kaldpresset olje fra oliven er den viktigste fettkilden, noe som gjør kostholdet rikt på enumettet fett og lavt på mettet fett.
kosthold - Store medisinske leksikon - Store norske leksikon
https://sml.snl.no › ... › Fordøyelsessystemet › Ernæring
Kosthold er forbruket av matvarer over en viss periode. Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, ...
Hva er et bærekraftig kosthold? - Forskning.no
https://forskning.no › hva-er-et-baerekraftig-kosthold
Kostholdet ditt kan uten tvil bli mer bærekraftig om du spiser mer av plantebaserte matvarer – særlig om de er produsert i Norge. Belgvekster ...
Mat og kosthold - Store norske leksikon
https://snl.no/.tema/Mat_og_kosthold
Kosthold. Næringsstoffer. Matvarer. Måleenheter. En samling artikler om ernæring fra Store norske leksikon og Store medisinske leksikon. Les hovedartikkelen.
jern - ernæring - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no › ... › Fordøyelsessystemet › Ernæring
Inntaket av jern i norsk kosthold fordelt på de fire viktigste matvarene er: ... Les mer i Store norske leksikon.
ernæring – Store medisinske leksikon - sml.snl.no
https://sml.snl.no/ernæring
Ernæring er mat- og drikkevarer som utgjør folks føde. Ernæring omfatter behovet for energi og næringsstoffer og hvordan næringsstoffene fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i celler og organismer. I praksis brukes ernæring om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse hos mennesker. I dag kjenner vi til om lag 50 forskjellige …
diett - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no › ... › Mat › Dietter
En diett er et kosthold som er sammensatt på en definert måte. ... inneholder også tekst fra papirleksikonet Store norske leksikon.
norsk mat og matkultur - Store norske leksikon
https://snl.no/norsk_mat_og_matkultur
12.07.2021 · Norsk mat og matkultur bærer preg av vårt marginale jordbruk og tøffe klima. Råvarene har vært tilgjengelige i relativt korte sesonger og ofte i store mengder, slik som under torskefisket, sildefisket, innhøstingen av korn, opptak av poteter og slaktingen av dyr. Behovet for å konservere råvarer mens de er i sesong, slik at de rekker til et helt års forbruk, er grunnlaget …
Bærekraftig kosthold - Helsedirektoratet
https://www.helsedirektoratet.no › rapporter › bae...
Råd 1: Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, ... for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. ... Store norske leksikon.
Sunt kosthold - NHI.no
https://nhi.no/kosthold/ernaring/sunt-kosthold
Sunt kosthold. Å ha et sunt kosthold er et mål for oss alle, men det er spesielt viktig for personer som har risikotilstander som diabetes type 2, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Et sunt kosthold skal dekke behovene våre for næringsstoffer, sikre god regulering av blodsukkeret, og bidra til at vi kan unngå overvekt. Sist revidert: 14 ...
mat og helse - Store norske leksikon
https://snl.no/mat_og_helse
07.01.2022 · Mat og helse er et fag i grunnskolen og i grunnskolelærerutdanningene. Faget skal utvikle elevenes forståelse av kosthold og helse, bærekraftig matforbruk og matkultur. Praktisk matlaging og måltider har en sentral plass i faget. Mat og helse er et lite, men populært fag. Elever skal møte mat- og helsefaget i 197 timer i løpet av barne- og ungdomsskolen.
ernæring - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no › ... › Fordøyelsessystemet › Ernæring
Tilhørende emnesider. Artikkelen inngår i temasiden #Mat og kosthold. Les mer i Store norske leksikon. kosthold · matvarer ...
kosthold - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no/kosthold
Kosthold er forbruket av matvarer over en viss periode. Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. For å opprettholde normal kroppsfunksjon er det nødvendig med et tilstrekkelig …
Mat og kosthold - Store norske leksikon
https://snl.no › .tema › Mat_og_kosthold
Kosthold. kosthold · ernæring · energi i matvarer · matvaretabell · mangelsykdommer · spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser kjennetegnes av at tanker og ...
vegetarianer - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no › ... › Mat › Matkultur
Det finnes ulike former for vegetarisk kosthold. Avhengig av hvilke matvarer ... Les mer i Store norske leksikon. veganisme · kosthold · alternative dietter ...
kosthold – Store medisinske leksikon - sml.snl.no
https://sml.snl.no/kosthold/?amp=1
20.02.2022 · Kosthold er forbruket av matvarer over en viss periode. Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. For å opprettholde normal kroppsfunksjon er det nødvendig med et …
norsk mat og matkultur
https://snl.no › ... › Ulike lands kjøkken › Norsk kjøkken
Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007. Norge (Mattradisjoner og kosthold) (spekemat).
idrettsernæring - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no › ... › Fordøyelsessystemet › Ernæring
Et sunt kosthold og en god ernæringsstatus er en viktig basis for idrettsprestasjoner. ... Les mer i Store norske leksikon.
veganisme - Store norske leksikon
https://snl.no/veganisme
Veganisme er en filosofi og et livssyn basert på at man i størst mulig grad unngår å utnytte, skade eller gjøre vold på andre levende vesener. En veganer spiser kun plantekost og unngår alle former for matvarer av animalsk opprinnelse. Dette inkluderer blant annet kjøtt, fisk, skalldyr, egg, melk, honning og produkter der disse inngår.
kolesterol - Store medisinske leksikon
https://sml.snl.no/kolesterol
Kolesterol er en organisk forbindelse med mange viktige funksjoner, blant annet som bestanddel i cellenes membraner, som ledd i transport av fettsyrer i blodet og som forstadium til steroidhormoner. Kolesterol hører til fettstoffene, lipidene, og har et såkalt steroidskjelett (steroider) i sin kjemiske struktur. Kolesterol finnes mange steder i dyre- og …