Fordeling av makt - stortinget.no
www.stortinget.no › Fordeling-av-maktDen lovgivende/bevilgende, utøvende og dømmende makt skal ligge i henholdsvis parlament, konge/regjering og domstolene. De tre statsmaktene skal være separate institusjoner som ikke griper inn i hverandres arbeid. Makten skal balanseres slik at hver av institusjonene fungerer som en motmakt mot de to andre.
Maktfordelingsprinsippet – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/MaktfordelingsprinsippetMaktfordelingsprinsippet er en doktrine som innebærer at den makten i en stat deles mellom forskjellige myndigheter for at disse skal oppveie og utøve kontroll over hverandre. Det har som formål å forhindre maktmisbruk. Maktfordelingsprinsippet er et fundamentalt begrep i moderne demokrati. Prinsippet sikrer at maktutøvelse er delt på tre uavhengige myndigheter: En …
Lovgivende makt – Wikipedia
no.wikipedia.org › wiki › Lovgivende_maktLovgivende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt i henhold til maktfordelingsprinsippet. Lovgivende makt tilligger vanligvis nasjonalforsamlinger og parlamenter, som gjerne også har enerett til å ilegge skatter og avgifterer, vedta budsjetter og bevilgninger, og godkjenne traktater og krigserklæringer .
dømmende makt – Store norske leksikon
https://snl.no/dømmende_maktI Grunnloven av 17. mai 1814, hvor systematikken er preget av maktfordelingsprinsippet, omhandler del D (paragrafene 86–91) den dømmende makten. Her er det imidlertid bare bestemmelser om Riksretten og Høyesterett, som med hjemmel i Grunnlovens paragraf 88 dømmer i siste instans.