Du lette etter:

makt i norge

maktfordelingsprinsippet - Store norske leksikon
https://snl.no › ... › Politisk og økonomisk filosofi
Det er imidlertid store forskjeller mellom land, når det kommer til hvordan makten reelt sett er fordelt mellom et lovgivende parlament, ...
Makt og avmakt - Kommunikasjon og kultur 3 (LK06) - NDLA
ndla.no › subject:1:b9e86c43-93b8-49e9-81af-09dbc7
I motsetning til samene og norske religiøse minoriteter består innvandrernes minoriteter av mange ulike kulturer og religioner som har sitt opphav utenfor Norge. Det er ikke alle minoriteter som mener at de selv har makt eller mulighet til makt. Enkelte mener at det er skjebnen, naturen, forfedre, ånder eller Gud som har den endelige makt.
Maktfordelingen i Grunnloven - Eidsvoll 1814
https://eidsvoll1814.no › maktfordelingen-i-grunnloven
Fordelingen av makt på ulike organer var en måte å sikre friheten til borgerne på i den nye norske staten. Oppfatningen var at om den lovgivende og utøvende ...
Maktfordelingsprinsippet - Wikipedia
https://no.wikipedia.org › wiki › Maktfordelingsprinsip...
Parlamentarismen i Norge kjennetegnes også av maktintegrering, dvs. at interesseorganisasjoner er organisatorisk knyttet til den utøvende makt.
Fordeling av makt - stortinget.no
https://www.stortinget.no › Storting-og-regjering › For...
De tre statsmaktene har ulike oppgaver. Stortinget er den lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt. Det vil si at Stortinget vedtar Norges lover, bevilger ...
Maktfordeling - Samfunnskunnskap - NDLA
ndla.no › subject:1:470720f9-6b03-40cb-ab58-e3e
den dømmende makt – som i Norge er domstolene Denne tredelingen spilte en stor rolle da grunnloven vår ble utarbeidet i 1814. Men da parlamentarismen ble innført i Norge i 1884, ble den utøvende makt gjort direkte avhengig av den lovgivende, som er Stortinget.
Kongens konstitusjonelle rolle - Det norske kongehus
https://www.kongehuset.no/seksjon.html?tid=27583
Kongens konstitusjonelle rolle. Hans Majestet Kongens plikter er i hovedsak representative og seremonielle. Når Grunnlovens bokstav fortsatt sier at den utøvende makt ligger hos Kongen, betyr dette i dag "Kongen i statsråd". I praksis vil dette si regjeringen, men der vedtak må signeres av Kongen og kontrasigneres av (som regel ...
Kunnskapsfilm - Hvem har MAKT I NORGE? - Kunnskapsfilm
https://kunnskapsfilm.no/prosjekter/fokus-samfunnsfag/hvem-har-makt-i-norge
Hvem har MAKT I NORGE? Politikerne på Stortinget har mye makt. Men hvem er egentlig stortingsrepresentantene? Er de valgt inn, eller er det en stilling det går an å arve? Utdanner man seg til å bli politiker? Hvor kommer de fra? Og hva er …
Makt og avmakt - Kommunikasjon og kultur 3 (LK06) - NDLA
https://ndla.no/subject:1:b9e86c43-93b8-49e9-81af-09dbc7d79401/topic:2:...
Definisjonsmakt er makt til å få gjennomslag for sin versjon av virkeligheten. I det norske samfunnet har etniske nordmenn definisjonsmakten. Majoriteten kan sette krav og påbud som også gjelder minoritetene. Majoritetens kunnskaper, normer og verdier er noe som innvandrerne må forholde seg til.
Dagens monarki - Det norske kongehus
https://www.kongehuset.no/seksjon.html?tid=27214
Dagens monarki. Norge er et konstitusjonelt monarki. Det betyr at Hans Majestet Kongen er landets overhode, men at hans oppgaver i hovedsak er representative og seremonielle. Den lovgivende og utøvende makt er lagt til folkevalgte organer.
Hva er makt - Studieweb.no
https://studieweb.no/hva-er-makt
Makt på individnivå, mellom mennesker, vil altså avhenge av en rekke faktorer og situasjoner som de som er nevnt overfor. I Norge er det for eksempel slik at enkelte dialekter blir ansett som finere enn andre dialekter, og på den måten kan dialekten du har avgjøre hvilken status og makt du får i samspill med andre.
Norges politiske system – Wikipedia
no.wikipedia.org › wiki › Norges_politiske_system
Stortingsvalg Kommunevalg Fylkestingsvalg Utdypende artikkel: Valgordning i Norge Valgkanalen er en av de politiske påvirkningskanalene . Ved Grunnloven av 1814 hadde bare embedsmenn , bønder og kjøbstadborgere stemmerett, i 1898 fikk alle menn over 25 år stemmerett og i 1913 kvinner over 25 år. I 1920 ble stemmerettsalderen senket til 23, i 1946 til 21, i 1967 til 20 og i 1978 til 18 år ...
makt – Store norske leksikon
https://snl.no/makt
20.06.2019 · En enkel beskrivelse av makt er gitt av statsviteren Robert A. Dahl (1915–2014): «A har makt over B i den grad A får B til å gjøre noe han/hun ellers ikke ville gjort.» Her betegner A og B aktører som kan være individer, grupper, organisasjoner eller stater. En klassisk og mer presis, men også mer omstendelig definisjon ble formulert av sosiologen Max Weber (1864–1920): …
Norges konge – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/Norges_konge
Norges konge er Norges statsoverhode, juridiske suveren og den øverste symbolske leder for den utøvende makt, Kongen i statsråd. Harald V har vært Norges konge siden 1991. I praksis er det regjeringen som utøver styresmakten, noe som har vært tilfelle siden unionen med Sverige ble oppløst 7. juni 1905. At Kongen er statsoverhode…
Slik styres Norge - VG
https://www.vg.no › spesial › valg-explainer
Én ting henger igjen fra Montesquieus maktfordeling: De som sitter i regjeringen, kan ikke samtidig sitte på Stortinget. Erna Solberg er ...
makt – Store norske leksikon
snl.no › makt
Makt omfatter ikke bare at A påvirker Bs handling, men også at A kan hindre B i å gjøre bestemte ting, som å skulke skolen, gjøre opprør, melde Norge inn i EU eller angripe en nabostat. Makt finnes overalt i samfunnet og er til stede som mulighet i de fleste menneskelige forhold. Et maktforhold omfatter tre elementer:
maktfordelingsprinsippet – Store norske leksikon
https://snl.no/maktfordelingsprinsippet
27.12.2021 · Maktfordelingsprinsippet, eller bare maktfordeling, er et politisk og juridisk prinsipp som går ut på at statsmakten skal fordeles på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Maktfordelingsprinsippet er nedfelt i grunnlovene til mange land, også i den norske Grunnloven. Det er imidlertid store forskjeller mellom land, når det …
Fordeling av makt - stortinget.no
www.stortinget.no › Fordeling-av-makt
I Norge har vi tre statsmakter: Stortinget. Regjeringen. Domstolene. De tre statsmaktene har ulike oppgaver. Stortinget er den lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt. Det vil si at Stortinget vedtar Norges lover, bevilger penger over statsbudsjettet og kontrollerer at regjeringen følger opp Stortingets vedtak. Les mer om lovarbeidet.
Maktfordelingen i Norge - Elevkanalen
https://www.elevkanalen.no › artikkel › openartikkel
Staten har makt over innbyggerne. Alle som jobber i Norge må for eksempel betale en del av det de tjener i skatt. For at staten ikke skal kunne misbruke ...
Maktfordeling - Samfunnskunnskap - NDLA
https://ndla.no › ...
den lovgivende makt – som i Norge er Stortinget · den utøvende makt – som i Norge er regjeringen · den dømmende makt – som i Norge er domstolene.
Hva er maktfordeling, og hvem bestemmer hva i Norge?
https://www.ung.no › demokrati-og-valg › 839_Hvem_...
Lovgivende, utøvende og dømmende makt · Den lovgivende makt: Stortinget · Den utøvende makt: Regjeringen · Den dømmende makt: Domstolene.
Fordeling av makt - stortinget.no
https://www.stortinget.no/.../Storting-og-regjering/Fordeling-av-makt
I Norge har vi tre statsmakter: De tre statsmaktene har ulike oppgaver. Stortinget er den lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt. Det vil si at Stortinget vedtar Norges lover, bevilger penger over statsbudsjettet og kontrollerer at regjeringen følger opp Stortingets vedtak. Les mer om lovarbeidet.
Makt og de tre statsmaktene - Ditt valg 2019
https://dittvalg2019.medielabben.no › artikkel
Staten har makt over innbyggerne. Alle som jobber i Norge må for eksempel betale en del av det de tjener i skatt. For at staten ikke skal kunne misbruke makten ...
Norges konge – Wikipedia
no.wikipedia.org › wiki › Norges_konge
Norges konge er Norges statsoverhode, juridiske suveren og den øverste symbolske leder for den utøvende makt, Kongen i statsråd. Harald V har vært Norges konge siden 1991. Kongen av Norge, Harald V, og familien hans på slottsbalkongen den 17. mai 2007. Foto: Ernst Vikne.
Makt og de tre statsmaktene - Ditt valg 2019
https://dittvalg2019.medielabben.no/artikkel/89743
Makt er evnen til å nå de målene man setter seg, om det så er mot andres interesser og vilje. Makten deles. Staten har makt over innbyggerne. Alle som jobber i Norge må for eksempel betale en del av det de tjener i skatt. For at staten ikke skal kunne misbruke makten sin, står det i grunnloven av makten i Norge skal være delt i tre.