ikke-metaller – Store norske leksikon
https://snl.no/ikke-metallerIkke-metaller er en samlebetegnelse på grunnstoffer som ikke er metaller eller halvmetaller. De fleste er gasser ved normal temperatur og trykk, men det er også ikke-metaller som er flytende og faste. Ikke-metaller som er i gassform ved normal temperatur og trykk: hydrogen, nitrogen, oksygen, fluor, klor og edelgassene. Ikke-metaller som er i flytende form ved normal temperatur …
halvmetaller – Store norske leksikon
https://snl.no/halvmetallerHalvmetaller er grunnstoffer som eksisterer både som metall og som ikke-metall. Halvmetallene er de seks grunnstoffene bor, silisium, germanium, arsen, antimon og tellur, som er tegnet grønne i periodesystemet. Halvmetaller kalles også metalloider. Halvmetallene har metallisk glans, og de leder elektrisk strøm, men ikke like godt som metallene. .
metall – Store norske leksikon
https://snl.no/metallEt metall er et grunnstoff eller en legering av to eller flere grunnstoffer som i ren tilstand leder elektrisitet og varme og har karakteristisk metallglans. Vi deler grunnstoffene i metaller, halvmetaller og ikke-metaller. Av de 82 grunnstoffene med atomnummer mindre enn 83 er 61 metaller, seks halvmetaller og 14 ikke-metaller (Det finnes ingen stabile isotoper av technetium, …
Periodesystemet – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/PeriodesystemetPeriodesystemet, også kalt periodetabellen eller det periodiske system, er en tabell som klassifiserer grunnstoffene (eller elementene) i perioder. Hver periode består av grunnstoffer med det samme antallet elektronskall rundt atomkjernen. Offisielt opererer man i dag med syv perioder; periode 8 er foreslått, men er foreløpig ikke anerkjent av den internasjonale kjemi-organisasjonen Internationa…
1.8 Metaller og ikke-metaller | Isis Kemi C
isiskemic.systime.dk1.8 Metaller og ikke-metaller Info Del p1120. 1.8 Metaller og ikke-metaller. Vi har tidligere inddelt grundstofferne efter deres placering i periodesystemet, idet nogle af grundstofferne findes i hovedgrupper, mens andre findes i undergrupper. Man kan inddele grundstofferne efter mange andre kriterier, fx deres tilstandsform ved 20 °C.
periodesystemet – Store norske leksikon
https://snl.no/periodesystemetI periodesystemet er grunnstoffene ordnet etter økende atomnummer i en tabell. De syv horisontale radene i tabellen kalles perioder, og de 18 vertikale kolonnene kalles grupper. Grunnstoffene i samme kolonne (gruppe) ligner på hverandre, og innen hver periode endrer grunnstoffenes egenskaper seg gradvis fra metaller i gruppe 1 til gasser i gruppe 18.
Metaller i periodesystemet - Blogger
belysningbolig.blogspot.com › 2017 › 10Oct 11, 2017 · Metaller i periodesystemet oppstå til venstre for hver rad. De ikke-metallene inntreffer på høyre side av hver rad og metalloider i noen rader mellom forekomsten . Er myke metaller som reagerer kraftig med både luft og vann. Felles for alkalimetallene er at de har ett elektron i det ytterste skallet og dermed .
Det periodiske system - Periodiskesystem.com
periodiskesystem.comMetaller. De elementer, der er metaller, er placeret til venstre og midt i det periodiske system. Et element fundet til venstre i systemet kan derfor forventes at reagere som et metal, f.eks. bly kraft godt. Ikke-metaller. Et par elementer i det periodiske system er ikke-metaller.
periodesystemet – Store norske leksikon
snl.no › periodesystemetPeriodesystemet består altså av fire blokker hvor antallet i hver blokk er 2·1, 2·3, 2·5 og 2·7. Dette forklares ved at i gruppe 1 og 2 er de siste elektronene gått inn i en s- orbital , i gruppene 13 til 18 er det de tre p-orbitalene som fylles, i d-blokken er det de fem d-orbitalene som fylles og i lantanoidene og aktinoidene er det de ...
alkalimetallene – Store norske leksikon
https://snl.no/alkalimetalleneAlkalimetallene er en gruppe grunnstoffer som alle er myke, sølvhvite metaller. De kan lett skjæres med kniv. Smeltepunktet avtar fra det letteste, litium til til det tyngste stabile, cesium, som smelter bare litt over romtemperatur. Tettheten og ioneradien øker nedover i gruppen. Det eneste unntaket er kalium, hvor tettheten er unormalt liten.