Du lette etter:

utøvende makt i norge

Utøvende makt - Jusleksikon.no
https://jusleksikon.no › wiki › Utøvende_makt
Personen eller stillingen som innehar den utøvende makt blir normalt referert til som regjeringssjef. I en republikk kan den utøvende makt ...
maktfordelingsprinsippet – Store norske leksikon
https://snl.no/maktfordelingsprinsippet
27.12.2021 · Maktfordelingsprinsippet, eller bare maktfordeling, er et politisk og juridisk prinsipp som går ut på at statsmakten skal fordeles på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Maktfordelingsprinsippet er nedfelt i grunnlovene til mange land, også i den norske Grunnloven. Det er imidlertid store forskjeller mellom land, når det …
Makt og de tre statsmaktene - Ditt valg 2019
https://dittvalg2019.medielabben.no › artikkel
Det er regjeringen som foreslår de fleste sakene som Stortinget jobber med, også lovene. Om Stortinget lager en ny lov, sørger regjeringen for at loven begynner ...
Utøvende makt – Jusleksikon.no
jusleksikon.no › wiki › Utøvende_makt
Utøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet . Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer. Statsforvaltningen, eller statsadministrasjonen, ligger tradisjonelt under den utøvende makt. I Norge er det Regjeringen som har den utøvende makt.
Den utøvende makt - Regjeringen - Ung.no
https://www.ung.no › demokrati-og-valg › 555_Den_ut...
Kongen er statsoverhodet i Norge. Etter Grunnloven er Kongens råd (Statsrådet) landets utøvende makt. Statsrådets medlemmer omtales i dagligtale som ...
Utøvende makt – Wikipedia
no.wikipedia.org › wiki › Utøvende_makt
Norge. I Norge er den utøvende makt svekket i forhold til den lovgivende makt etter innføring av parlamentarisme i 1884. Statsforvaltningen, eller statsadministrasjonen, ligger tradisjonelt under den utøvende makt. Dette gjør at den utøvende makt øver en betydelig innflytelse over hvordan lover og stortingsbeslutninger fortolkes, ettersom ...
Maktfordelingen i Norge - Elevkanalen
https://www.elevkanalen.no › artikkel › openartikkel
Domstolene blir kalt den dømmende makt. Mediene. Mediene blir kalt for den fjerde statsmakt (selv om mediene ikke er noen statsmakt). Bakgrunnen for kallenavnet ...
utøvende myndighet – Store norske leksikon
snl.no › utøvende_myndighet
Utøvende myndighet, eller utøvende makt, vil si myndigheten til å sette i verk politiske vedtak og håndheve gjeldende lover. I henhold til maktfordelingsprinsippet skilles det mellom lovgivende, utøvende og dømmende myndighet.
Maktfordeling - Samfunnskunnskap - NDLA
ndla.no › subject:1:470720f9-6b03-40cb-ab58-e3e
Men da parlamentarismen ble innført i Norge i 1884, ble den utøvende makt gjort direkte avhengig av den lovgivende, som er Stortinget. Regjeringen må ha stortingsflertallets tillit for å kunne styre. Vi har altså ikke lenger tre uavhengige statsmakter. Men vi har fremdeles et system der makt stanser makt, eller balanserer makt.
Maktfordeling - Samfunnskunnskap - NDLA
https://ndla.no/subject:1:470720f9-6b03-40cb-ab58-e3e130803578/topic:1:...
den utøvende makt – som i Norge er regjeringen ; den dømmende makt – som i Norge er domstolene ; Denne tredelingen spilte en stor rolle da grunnloven vår ble utarbeidet i 1814. Men da parlamentarismen ble innført i Norge i 1884, ble den utøvende makt gjort direkte avhengig av den lovgivende, som er Stortinget.
Fordeling av makt - stortinget.no
https://www.stortinget.no › Storting-og-regjering › For...
Regjeringen er den utøvende makt. Det betyr at regjeringen har ansvar for å iverksette Stortingets vedtak. Regjeringen har dessuten det politiske ...
utøvende myndighet - Store norske leksikon
https://snl.no › ... › Politisk og økonomisk filosofi
Norges regjering er landets utøvende makt. Regjeringen ledes av statsministeren og statsråder som utnevnes av kongen.
Utøvende makt – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/Utøvende_makt
Utøvende makt (regjeringen) er makt til å iverksette, håndheve, tolke og opprettholde lover og lovlige beslutninger på statens vegne. Utøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet. Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer. Personen eller stillingen som innehar den utøvende makt blir normalt referert til som regjeringssjef. …
Fordeling av makt - stortinget.no
https://www.stortinget.no/.../Storting-og-regjering/Fordeling-av-makt
Stortinget er den lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt. Det vil si at Stortinget vedtar Norges lover, bevilger penger over statsbudsjettet og kontrollerer at regjeringen følger opp Stortingets vedtak. Les mer om lovarbeidet. Les mer om budsjettarbeidet. Les mer om kontrollvirksomheten. Regjeringen er den utøvende makt.
Maktfordelingsprinsippet – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/Maktfordelingsprinsippet
Maktfordelingsprinsippet er en doktrine som innebærer at den makten i en stat deles mellom forskjellige myndigheter for at disse skal oppveie og utøve kontroll over hverandre. Det har som formål å forhindre maktmisbruk. Maktfordelingsprinsippet er et fundamentalt begrep i moderne demokrati. Prinsippet sikrer at maktutøvelse er delt på tre uavhengige myndigheter:
Utøvende makt – Jusleksikon.no
https://jusleksikon.no/wiki/Utøvende_makt
Utøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet . Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer. Statsforvaltningen, eller statsadministrasjonen, ligger tradisjonelt under den utøvende makt. I Norge er det Regjeringen som har den utøvende makt.
Maktfordelingen i Grunnloven - Eidsvoll 1814
https://eidsvoll1814.no › maktfordelingen-i-grunnloven
Fordelingen av makt på ulike organer var en måte å sikre friheten til borgerne på i den nye norske staten. Oppfatningen var at om den lovgivende og utøvende ...
utøvende myndighet – Store norske leksikon
https://snl.no/utøvende_myndighet
18.02.2021 · Utøvende myndighet, eller utøvende makt, vil si myndigheten til å sette i verk politiske vedtak og håndheve gjeldende lover. I henhold til maktfordelingsprinsippet skilles det mellom lovgivende, utøvende og dømmende myndighet. I de fleste moderne demokratier ligger den utøvende myndighet hos en regjering som i henhold til landets grunnlov har et ansvar for å …
Kongens konstitusjonelle rolle - Det norske kongehus
https://www.kongehuset.no/seksjon.html?tid=27583
Kongens konstitusjonelle rolle. Hans Majestet Kongens plikter er i hovedsak representative og seremonielle. Når Grunnlovens bokstav fortsatt sier at den utøvende makt ligger hos Kongen, betyr dette i dag "Kongen i statsråd". I praksis vil dette si regjeringen, men der vedtak må signeres av Kongen og kontrasigneres av (som regel ...
Fordeling av makt - stortinget.no
www.stortinget.no › Fordeling-av-makt
Regjeringen er den utøvende makt. Det betyr at regjeringen har ansvar for å iverksette Stortingets vedtak. Regjeringen har dessuten det politiske initiativet og foreslår saker for Stortinget. Stortingsrepresentantene kan også fremme forslag, såkalte representantforslag. Domstolene er den dømmende makt.
Maktfordeling - Samfunnskunnskap - NDLA
https://ndla.no › ...
den lovgivende makt – som i Norge er Stortinget · den utøvende makt – som i Norge er regjeringen · den dømmende makt – som i Norge er domstolene.