maktfordelingsprinsippet – Store norske leksikon
https://snl.no/maktfordelingsprinsippet27.12.2021 · Maktfordelingsprinsippet, eller bare maktfordeling, er et politisk og juridisk prinsipp som går ut på at statsmakten skal fordeles på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Maktfordelingsprinsippet er nedfelt i grunnlovene til mange land, også i den norske Grunnloven. Det er imidlertid store forskjeller mellom land, når det …
Utøvende makt – Jusleksikon.no
jusleksikon.no › wiki › Utøvende_maktUtøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet . Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer. Statsforvaltningen, eller statsadministrasjonen, ligger tradisjonelt under den utøvende makt. I Norge er det Regjeringen som har den utøvende makt.
Utøvende makt – Wikipedia
no.wikipedia.org › wiki › Utøvende_maktNorge. I Norge er den utøvende makt svekket i forhold til den lovgivende makt etter innføring av parlamentarisme i 1884. Statsforvaltningen, eller statsadministrasjonen, ligger tradisjonelt under den utøvende makt. Dette gjør at den utøvende makt øver en betydelig innflytelse over hvordan lover og stortingsbeslutninger fortolkes, ettersom ...
Utøvende makt – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/Utøvende_maktUtøvende makt (regjeringen) er makt til å iverksette, håndheve, tolke og opprettholde lover og lovlige beslutninger på statens vegne. Utøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet. Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer. Personen eller stillingen som innehar den utøvende makt blir normalt referert til som regjeringssjef. …
Maktfordelingsprinsippet – Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/MaktfordelingsprinsippetMaktfordelingsprinsippet er en doktrine som innebærer at den makten i en stat deles mellom forskjellige myndigheter for at disse skal oppveie og utøve kontroll over hverandre. Det har som formål å forhindre maktmisbruk. Maktfordelingsprinsippet er et fundamentalt begrep i moderne demokrati. Prinsippet sikrer at maktutøvelse er delt på tre uavhengige myndigheter:
Utøvende makt – Jusleksikon.no
https://jusleksikon.no/wiki/Utøvende_maktUtøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet . Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer. Statsforvaltningen, eller statsadministrasjonen, ligger tradisjonelt under den utøvende makt. I Norge er det Regjeringen som har den utøvende makt.
utøvende myndighet – Store norske leksikon
https://snl.no/utøvende_myndighet18.02.2021 · Utøvende myndighet, eller utøvende makt, vil si myndigheten til å sette i verk politiske vedtak og håndheve gjeldende lover. I henhold til maktfordelingsprinsippet skilles det mellom lovgivende, utøvende og dømmende myndighet. I de fleste moderne demokratier ligger den utøvende myndighet hos en regjering som i henhold til landets grunnlov har et ansvar for å …
Fordeling av makt - stortinget.no
www.stortinget.no › Fordeling-av-maktRegjeringen er den utøvende makt. Det betyr at regjeringen har ansvar for å iverksette Stortingets vedtak. Regjeringen har dessuten det politiske initiativet og foreslår saker for Stortinget. Stortingsrepresentantene kan også fremme forslag, såkalte representantforslag. Domstolene er den dømmende makt.